Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

NORJALAINEN METSÄKISSA (NFO)103.jpg

Norjalainen metsäkissa on suurikokoinen,vahvarakenteinen ja notkea kissa. Se on taitava kiipeäjä ja hyvä hyppääjä. Luonteeltaan se on ystävällinen,seurallinen,leikkisä,erittäin utelias ja yleensä myös hyvin rohkea. Nimestään huolimatta se viihtyy hyvin sisäkissana.

Nimensä mukaisesti norjalainen metsäkissa on kotoisin Norjasta. sen arvellaan polveutuvan muinaisten viikinkien lyhytkarvakissoista ja ristiretkeläisten mukanaan tuomista pitkäkarvakissoista. Rotu on kehittynyt luonnollisen valinnan seurauksena Norjan kylmässä ja ankarassa ilmastossa, jossa vain vahvimmat yksilöt ovat jatkaneet sukua.

kuva012.jpgNorjassa kissaharrastajat kiinnostuivat rodusta jo 1930-luvulla. Vuonna 1938 Oslossa pidetyssä kissanäyttelyssä oli ensimmäistä kertaa esillä muutamia rodun edustajia. FIFE vahvisti norjalaiselle metsäkissalle  standardin 1977 ja antoi täydet sertifikaatti oikeudet. Mallina standardille oli kissa nimeltä Pans Truls.

Suomeen ensimmäinen metsäkissa saapui Norjasta vuonna 1979.

 

 

kuva150.jpg KUVAUS

Norjalainen metsäkissa kuuluu puolipitkäkarvarotuihin. Rotu kehittyy hitaasti ja on täysin kehittynyt vasta 2-3 vuotiaana. kuva042.jpg

Rakenteeltaan norjalainen metsäkissa on suuri, vahvaluustoinen ja jäntevä. Urokset ovat huomattavasti naaraita suurempia. Vartalo  metsäkissalla on pitkä,jalat korkeat ja vahvat. Takajalat ovat etujalkoja korkeammat. Tassut ovat suuret ja pyöreät. Pää on tasasivuinen kolmio,profiili suora ja leuka vahva. Norjalaisen metsäkissan korvat ovat suuret ja niiden kärjissä on tupsut kuten ilveksellä. Silmät ovat suuret, ovaalin muotoiset ja hiukan vinosti sijoittuneet. Kaikki silmienvärit ovat sallittuja. metsäkissan ilme on valpas. Häntä on pitkä ja tuuhea.

kuva173.jpgTurkki on kaksinkertainen; alusturkki on pehmeän villava ja sitä peittää pitkä karkea kiiltävä peitinkarva. turkki suojaa kissaa kylmyydeltä ja kastumiselta. Pennuilla suojaavat peitinkarvat kehittyvät 3-5 kk.n iässä. Turkin pituus vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Täydessä turkissa olevalla kissalla on pidemmästä ja pehmeämmstä karvasta  kauluri, poskiparta ja takajaloissa ''pussihousut''.

Turkki on suhteellisen helppohoitoinen. Kampaus kerran viikossa riittää, karvanlähtöaikana useammin. Lähes kaikki turkinvärit ovat sallittuja.

 

kuva123.jpg
kuva244.jpg